Takaisin

AC-MITTAUSKORTTI - 16.7.2014

Kuva 1.
Olen joskus muinoin rakentanut mikro-ohjainta varten kuvassa 1 näkyvän kortin, joka on kytketty verkkojännitteeseen ja siitä on saatu mikro-ohjaimella säännöllinen keskeytys 20ms välein.

Tämä on ollut erittäin hyödyllinen ja tarkka keskeytys, jos on rakentanut mikro-ohjaimen avulla kelloja tai ajastimia.

Kyseinen kortti on lojunut laatikossa monta vuotta ja vähän kärsinytkin. Paloja on lohjennut piirilevystä ja joitakin osia on hyödynnetty muihin projekteihin.

Tarkoituksena oli rakentaa kyseisestä kortista parempi versio, jota voin hyödyntää mikro-ohjainten ohjelmoinnissa.


Kuva 2.
Kuvassa 2 on menossa paremman version suunnittelu ja testaus koekytkentä-alustalla.

Kuvassa vihreällä merkityn alueen sisälle rakennettu kytkentä tuottaa muuntajan toisiopuolen vaihtojännitteestä pulssin aina siniaallon nollakohdissa. Tätä olisi tarkoitus käyttää, kun halutaan mikro-ohjaimella kytkeä elektroniikka-laitteita päälle.

Kuvassa punaisella merkityn alueen sisälle rakennettu kytkentä, jossa puoliaaltotasasuunnataan muuntajan toisiopuolen jännite. Kyseinen jännite menee optoerottimelle ja sitä kautta schmitt trigger piirille ja tämän jälkeen vasta mikro-ohjaimelle.


Kuva 3.

Kuvassa 2 keltaisella merkityn alueen sisälle on rakennettu kytkentä, jossa muuntajan toisiopuolen vaihtojännite saadaan vaimennettua ja vaihtelemaan 0-5 voltin alueella, jotta sitä voidaan mitata esimerkiksi AD-muuntimella.

Kuvassa 3 on nähtävissä mitattuna 20 ms keskeytyspulssi schmitt trigger-piirin lähdöstä.


Kuva 4.

Lisäksi rakensin kyseiselle kortille kuvassa 4 näkyvän laatikon, jonka sisälle sijoitin virtamuuntajan. Kyseisen muuntajan avulla pääsen mittaamaan laitteen ottamaa virtaa, joka on kytketty kyseisen jatkojohdon perään.

Kuvassa 5 on nähtävillä selvennyksen vuoksi kuvassa 2 mainitun keltaisen alueen kytkennän tarkoitus eli saadaan tuo tuleva vaihtojännite muutettua vaihtelemaan 0-5 voltin alueella.

Lopullisessa kytkennässä mittauskortille käytän AC-poweria, joka jäi minulle ylimääräiseksi kun Dlinkin kytkin sanoi sopimuksensa irti. Näin koteloon ei tarvitse sijoittaa piirilevymuuntajaa ja saadaan kytkentä mahdutettua pienikokoiseen koteloon ja laite toimii 12 AC-jännitteellä.Kuva 5.


©MikaWeb