TakaisinARDUINO - 22.06.2012


Kuva 1.
"Arduino is an open-source electronics prototyping platform based on flexible, easy-to-use hardware and software. It's intended for artists, designers, hobbyists, and anyone interested in creating interactive objects or environments"

Tuli hommattua ARDUINO UNO ohjelmointialusta, joka hyödyntää Atmelin valmistamaa piiriä ATmega328 ja voidaan helposti liittää ja ohjelmoida käyttäen USB liitäntää.

ARDUINO UNO:lle on saatavilla ilmainen kehitysohjelmisto ja varsinainen alustakin on kohtuuhintainen ja kehitysympäristö soveltuu hyvin aloittelijalle, joka haluaisi perehtyä mikro-ohjaimien mailmaan.

Arduinon virallisilta sivuilta löytyy paljon tietoa eri malleista ja sivuilta voi ladata kehitysohjelmiston ja valmiita koodiesimerkkejä.

ARDUINO UNO - lisää tietoa kehitysalustasta

Ohjelmointi kielenä käytetään C-kieltä. C-kielen perusteilla pääsee jo pitkälle mikro-ohjaimien ohjelmoinnissa ja netistä löytyy hyviä suomenkielisiä oppaita C-kielen opiskeluun.

Arduinoille myydään paljon oheislaitteita, joita kutsutaan "SHIELDEIKSI". Näiden avulla mikro-ohjaimeen voidaan liittää näyttöjä,antureita, muistikortteja, gps-moduuleja ja paljon muuta.

Kuvassa 2 on nähtävissä Arduinon virallisilta sivuilta ladattavissa oleva ohjelmisto. Ohjelmisto on selkeä käyttöinen ja sisältää esimerkkikoodeja, joita voi hyödyntää omissa projekteissa tai ladata heti piirille ja testata sen toimintaa.Kuva 2.

Hyviä ominaisuuksia on myös että alustaa voidaan käyttää ISP-ohjelmointi laitteena eli voit rakentaa oman kytkennän koekytkentäalustalle hyödyntäen ATmega328 piiriä ja ohjelmoida piirin käyttämällä arduinoa.

Ennen pitkää tämä tulee vastaan, jos haluaa rakentaa kokonaan omia kytkentöjä mikro-ohjaimen ympärille ja testata niitä käytännössä. Eikä tarvitse irroittaa piiriä koekytkentä alustalta ja siirtää ohjelmoinnin ajaksi Arduinon kehitysalustalle.

Mikäli on jo pitempään harrastanut mikro-ohjaimien ohjelmointia arduino tuskin herättää sen suurempia osto aikeita tai kiinnostusta, ja itsekin päädyin kokeilemaan alustaa lähinnä hetkeksi.

Arduino lyhyesti:

  • Hyvä valinta aloittelijalle
  • Ilmainen ohjelmointi ympäristö
  • Saatavilla paljon koodiesimerkkejä
  • Saatavilla piirikaavio kuvat
  • Edullinen

©MikaWeb