TakaisinRASPBERRY PI - EXTRA - OSA 1- 12.01.2013

Kuva 1.


Kuva 2.

Tällä hetkellä tuntuu markkinoille ilmestyvän kokoajan pieniä linux koneita. Ensin tuli halpa Raspberry pi, joka tuli hyvään aikaa ja on saanut hyvän suosion harrastajien joukossa. Tästä johtuen tietoa Raspberryyn löytyy hyvin.

Mutta kaikesta huolimatta perässä on seurannut monta muuta pientä linux konetta, joten aika tutustua yhteen erittäin varteen otettavaan Raspberryn haastajaan nimeltä Cubieboard.

Itse kiinnostuin heti myös Cubieboard:sta sen sisältämän sata-väylän takia. Lisäksi koneesta löytyy pikkasen enemmän potkua kuin Raspberrystä. Cubieboard pyörittää Androidia ja useita eri linux distroja.

Tilasin Cubieboardin Miniandista ja DHL toi paketin 5 päivässä kotiovelle. Paketin saavuttua ei muuta kuin testailut käyntiin.

Miniand - webstore

Kuva 3.

Cubieboard - Tekniset tiedot:

Prosessori: 1G ARM CORTEX-A8
Grafiikkaprosessori: Mali400, OpenGL ES
Saatavilla kahdella eri muistikoolla: 512M/1GB DDR3,480MHz
HDMI-ulostulo: 1080
Verkkokortti: 10/100M
Lisämuisti: 4Gb Nand Flash-muistia
Muut liitännät: USB,micso SD, SATA, I2C,SPI,VGA ja paljon muuta...

Lisäksi paketin mukana tulee usb-virtajohto ja sata-laitteen liittämiseksi tarvittava piuha. Sekä 4 gigan Flash-muistiin on ladattu Android käyttöjärjestelmä valmiiksi, joten et tarvitse sd-muistikorttia käyttöjärjestelmällä päästäksesi testaamaan Cubieboardia.

Päästäksesi alkuun tarvitset näppäimistön, hiiren, näytön ja usb-virtalähteen,johon saat usb-virtajohdon kiinni.


Kuva 4.

Kytkin tarvittavat oheislaitteet kiinni ja liitin Cubieboardin telkkariini. Aika laittaa sähköt päälle. Alkoi ledit vilkkumaan levyllä ja hetken kuluttua olikin Android käyttöjärjestelmä nenän edessä.

Cubieboardin levy on vähän isompi kuin Raspberryn. Itseäni moinen ei haittaa.

Kaikki liitännät on levyllä hyvin sijoiteltuna ja kiinnitysreiät levyllä valmiina, joten kiinnitys sujuu helposti.


Kuva 5.

"Hei täähän pyörii varsin sukkelaan".

Ensivaikutelma flash-muistiin ladatusta käyttiksestä oli hyvä. Telkkarin avulla Cubieboardista saa tehtyä varsin nopeasti netin selailu koneen jos muuhun ei ole tarvetta.

Hoituu myös netin selailu ja sähköpostin luku varsin vaivattomasti koti sohvalta Cubieboardin avulla.


Kuva 6.

Mutta eihän se tähän jäänyt. Viikonloppu meni kun kokeili eri linux-distrojen toimintaa Cubieboardilla.

Sujuvammin tuntui Cubieboard toimivan verrattuna Raspiin verrattuna, mutta tehojakin pikkasen enemmän. Tosiaan Sata-väyläisen kovalevyn liitäntä mahdollisuus on suuri valtti verrattuna Raspiin.

Itse testasin linux distroja vielä sd-kortin avulla, joten täytyy vielä tutkia onnistuuko kuinka helposti saada linux käynnistymään liitetyltä sata-levyltä.

Kuvassa 6 on menossa oma testailu viikonlopulta. Cubieboardista voisi rakennella vaikka säilytyspaikan varmuuskopioille kotiverkkoon. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Lisäksi levyä voisi käyttää Raspberryn kaverina, jolloin raspi voisi tallennella ja lukea verkon yli tietoja Cubieboardin sata-levyltä.


Kuva 7.

Mikäli olet aikeissa hommata Cubieboardin tai sinulla on se niin käyttöjärjestelmän lataaminen sd-muistikortille menee samalla tavalla kuin Raspberrylle ja tarvitset seuraavat ohjelmat:


1. Win32DiskImager:lla asennat imagen sd-muistikortille.: Win32DiskImager

2. Hae haluamasi image Cubieboardin sivuilta:Cubieboard

TAI

Lataa Win32DiskImager ja tämän jälkeen lataa Berryboot. Kirjoita Win32DiskImagerin avulla Berryboot sd-muistikortille ja laita kortti Cubieboardiin. Kytke tarvittavat lisälaitteet ja verkkopiuha. Kun Cubieboard on käynnistynyt Berrybootin avulla niin valitse ohjelmassa minkä imagen haluat asentaa sd-muistikortille.

3. Berrybootin kotisivut:Berryboot

Itse kokeilin Berrybootin avulla Linaron toimintaa.

LOPUKSI:

Mikäli et ole vielä hommannut Raspberrya tai olet aikeissa hommata kannattaa tutustua vaihtoehtoon nimeltä Cubieboard. Cubieboard tarjoaa hyvän vastuksen Raspberrylle. Tosin vielä ohjeita ja apuja internetistä löytyy Raspberryyn reilusti enemmän kuin Cubieboardiin, mutta tämä muuttuu varmasti tulevaisuudessa.

Lisäksi markkinoille tulvii jatkuvasti pieniä linux-koneita, joten Cubieboard ja Raspberry saa vielä varmasti monta uutta haastajaa. Itseltäni löytyy Raspberry ja nyt hankkimani Cubieboard soveltuu varsin mainiosti kaveriksi tarjotessaan piille sata-kovalevyn tallennus tilaksi.

Päädyitpä mihin tahansa pieneen linux-tietokoneeseen tärkeintä on että se sopii sinun projektiisi ja opettelet käyttämään sitä hyvin. Mikäli linux on tullut Raspberryn avulla tutuksi enemmän ei hyppy Cubieboardiin ole suuri.

©MikaWeb