TakaisinGPS NOPEUSMITTARI - 08.12.2012

Kuva 1.


Kuva 2.
Halusin rakentaa autoani ja moottoripyörääni varten GPS-pohjaisen nopeusmittarin, jonka näyttämä lukema nopeudesta olisi paljon tarkempi kuin auton- tai pyöränmittarin näyttämä lukema. Mittarille ei suoranaisesti varsinaista tarvetta ollut, mutta rakentamisen ilosta.

RAKENNE

Mittari rakentui Atmega88-piirin ympärille, johon kytkettiin GPS-moduuli ja 4x7 Segmentti näyttö. Näytön ja GPS moduulin liittämistä varten hyödynnettiin Atmegan sarjaportti liitäntää. GPS-moduuli kytkettiin Atmegan sarjaportin rx tuloon ja näyttö kytkettiin Atmegan tx lähtöön. Katso kuva 1.

Näyttö,Atmega88 ja GPS-moduuli vaativat toimiakseen 5 voltin käyttöjännitteen ja tämä toteutettiin LM7805 regulaattorin avulla.Kuva 3.

OHJELMA

Kun laite saa virrat niin ensin sytytetään kaikki ledit näytöllä ja testataan näytön toiminta. Kaikki ledit palavat muutaman sekunnin, jonka jälkeen sammuvat ja näyttöön jää desimaali piste palamaan.

GPS moduuli lähettää NMEA-dataa atmegalle. Atmegan havaitessa "fix"-tiedon olevan haluttu, niin aloitetaan NMEA-datan lauseen sisältämän nopeuden näyttäminen näytöllä. Jos "fix" tieto häviää auton tai pyörän mennessä esim. tunneliin niin näyttöön jää vain desimaalipilkku palamaan.

ENSIMMÄINEN TESTI

Mittari toimi ensimmäisellä ohjelma versiolla hyvin. Tosin kaupunki olosuhteissa oli välillä havaittavissa nopeustiedon pätkintää katvealueista johtuen. Lisäksi viivettä oli havaittavissa nopeuden näytössä esim. kiihdytettäessä moottoritielle. Mutta muuten sopii mainiosti auton ja pyöränmittarin kaveriksi antaessaan reilusti tarkempaa tietoa nopeudesta.

Kuva 4.

IDEOITA JATKOA VARTEN

Luultavasti pyrin vielä kehittämään mittarin rautaa ja ohjelmistoa paremmaksi. Tai haluaisin ainakin mittarin antavan hälytyksen ulkolämpötilan lähestyessä nollaa ja etenkin silloin kun ulkolämpötila siirtyy pakkasen puolelle.

Muita hyviä ominaisuuksia olisi akkukäyttöisyys ja ajanotto matkaan perustuen. Mahdollinen moottorin lämpötilan ja kierroslukujen näyttäminen langattomasti.

©MikaWeb