TakaisinPC-KASAUS

Koneen kasaus tuli mieleen kun oli tarkoitus hankkia uutta konetta ja mietin että valmis kone vai kasaanko itse no hieman vanhakonetta katsellessani, että vanhasta koneestahan saan: CD-ROM aseman, Disketti aseman, modeemin,kajarit ja näytön. Laskuissani huomasin että kasaamalla kone tuli edullisemmaksi kuin valmis paketti. Joten uuten koneeseen tarvittaisiin seuraavat osat: prosessori,muistia,emolevy,näytönohjain,kotelo,näppis ja hiiri.

kun osat oli mietitty mitä tarvittaisiin niin surffasin bulldogin sivuille ja tilasin osat. Muutama päivä siinä meni ja posteljooni kantoi paketin ovelle. Yleensä kun tilataan mistä vaan PC:n-osia niin paketin saavuttua tarkistetaan että kaikki osat ovat juuri niitä mitä tilattiin. Tarkistuksen suorittamisen jälkeen tutustutaan manuaaleihin.


MSI EMOLEVY
 • 1x AGP näytönohjaimelle paikka
 • 5x PCI lisäkorttipaikka esim. modeemille,äänikortille yms.
 • 1x CNR uudempilisäkortti paikka
 • 3x paikat DDR-DIMM muistipalikoille
 • 1x FDC kaapelin paikka diskettiasemille
 • 2x IDE kaapelin paikat johon kytketään kovalevyt ja CD-ROM asemat
 • Sekä liittimet näppikselle,hiirelle,peliohjaimelle ja tulostimelle.
 • Emolevyyn oli integroitu äänikortti ja modeemi
TYÖKALUJA
Muutamia työkaluja jota olisi hyvä olla:
 • Maadoitusranneke ja antistaattinen alusta.
 • Muutama erilainen ristipäämeisseli ja muutama talttapää.
 • Sivuleikkurit
 • Nippusiteitä ja kuminauhoja

Kasaus paikaksi kannattaa valita joku iso pöytä ja tilavahuone, koska tyhjiä pahvilaatiokoita kertyy kiitettävästi. Osat kannattaa ottaa vasta pois laatikoistaan kun niitten vuoro tulee. Osien mukana tulevat manuaalit ja ajurit kannattaa säilyttää tulevaisuutta varten.
Osien kokoon pano järjestys:
 1. Tutustutaan manuaaleihin
 2. Emolevylle kiinnitetään prossu puhaltimineen ja siileineen ja yksi muisti palikka.
 3. Asennetaan emolevykoteloon.
 4. Poweri paikoilleen
 5. Kovalevyt, CD-ROM/DVD-asemat ja disketti asemat paikoilleen
 6. Kytketään asemien ja emon virtapiuhat kiinni
 7. IDE ja FDC kaapelit paikoilleen
 8. Näytön ohajain kiinni.
 9. Ennen ekaa käynnistystä tarkistetaan kaikki
 10. Ensimmäinen käynnistys
 11. A.Jos ensimmäisessä käynnistyksessä ilmenee virheitä tutkitaan mistä virheet johtuu.
  B.Mikäli virheitä ei tullut jatketaan kokoonpanoa.
 12. Lisäkortit paikoilleen/ lisä rammipalikat paikoilleen
 13. Siistitään konetta kaapelit nippuun kuminauhoilla.
 14. Omaiset ovat nähneet joten kannet kiinni
 15. Biosista säädetään kaikki tarpeellinen
 16. Osioidaan kovalevyt
 17. Asennetaan ajurit ja käyttö järjetelmät.
MUISTIN JA PROSSUN ASENNUS


Kun emolevy on otettu pois paketista niin siihen asennetaan prosessori ja yksi muistipalikka. Prosessori laitetaan sille tarkoitettuun paikkaan ja kun prosessori on kiinni kannassa niin tämän jälkeen laitetaan prosessorin päälle piitahnaa taikka hopeatahnaa joka johtaa lämpöä paremmin kuin piitahna. Piitahnaa tulee käyttää jottaa saadan lämpö johtumaan paremmin jäähdytyslevylle. Prossun päälle laitetaan ohut kerros piitahnaa ja tämän jälkeen suoritetaan siilen asennus siili kannattaa asentaa joustavalla alustalla kuten antistaattinen alusta (Siiliä ja puhallinta asentaessa muista kytkeä tuulettimen piuhat kiinni sille tarkoitteen liittimeen jotta tuuletin saa virtansa!). Siilen asennuksen jälkeen laitetaan yksi rammi palikka paikoilleen. Tämän jälkeen kiinnitetään emolevy koteloon. Tämän jälkeen kytketään poweri paikoilleen.Uusille koneille suositellaan 300W tai 350W powereita. Kytke powerilta tuleva virtapiuhanippu emolevylle sekä kotelossa olevat ledit ja kytkimet emolle.


MUISTI JA PROSSU
 • Oman koneeseni ostin yhden Kingstonin valmistaman 512MB muistipalikan.
 • Prossuksi AMD Athlon XP 2000 1,66Ghz

ASEMAT JA NÄYTÖNOHJAIMEN KIINNITYS

Powerin asennuksen jälkeen asennetaan diskettiasemat,kovalevyt,DVD/CD-ROM asemat. Asemat laitetaan niitä varten oleviin paikkoihin. Ennen CD-ROM/DVD asemien /kovalevyn asentamista koteloon määritellään asemien jumpperien avulla master ja slave asetukset. IDE-kaapelissa ei voi olla kuin yksi slaviksi määritelty asema sekä yksi masteriksi määritelty asema. Mikäli idekaapelin ei tule kuin yksi asema määritellään se masteriksi..Kun asemat on kiinnitetty ja ruuvattu paikoilleen niin kytketään niihin powerilta tulevat virtaliittimet. jonka jälkeen kytketään näytön ohjainkortti AGP-kortti paikkaan. Tämän jälkeen kytketään IDE ja FDC kaapelit asemille.

NÄYTÖN OHJAIN-3D Blaster4 Titanium 4200

ENSIMMÄINEN KOEKÄYNNISTYS

Kun emolevy on kotelossa ja asemat ovat paikoillaan ja powerin piuhat ym. kaapelit ovat kytketty ja näytönohjain kiinni suoritetaan vielä tarkistus että kaikki on kytketty oikein ja muista katsoa ettei mikään estä prossun tuulettimen pyörimistä. Tarkistuksen jälkeen ensimmäinen koneen käynnistys. Jonka jälkeen nähdään nouseeko savu =). Mikäli käynnistys sujui ilman virheitä lisätään loput muisti palikat paikoilleen ja loput lisäkortit PCI paikkoihin. Tämän jälkeen suoritetaan vielä testi käynnistys jotta nähdään ettei lisäkortit aiheuttaneet ongelmia. Kun kaikki näyttää toimivan sammutetaan kone ja siistitään konetta ide-kaapelit nippuun ym. johdot.Siistimisen jälkeen kannet kiinni ja käynnistetetään kone mikäli tuli tehtyä kokoamisen aikana useita koe käynnistyksiä nyt koneen pitäis hurahtaa käyntiin ilman ongelmia. Tämän jälkeen asennetaan käyttöjärjetelmä ja ajurit. Hugo peikkoa lainaten nyt on edessä se pahin.
TIETOA PROSESSORISTA
 • Prosessorin lämpötilat: pelkän windowsin ollessa päällä prosessori käy 43°C ja raskaassa käytössä 49°C. Tuuletin pitää hivenen häiritsevää ääntä =(
 • Puhallin: Thermal Integration Technology Inc. (T.I.T.I.) Dr. Thermal TI-V77L Melu: 45dB. Tuulettimen pyörimisnopeus 5400-5800/rpm
LINKIT
 • Bulldog: Yksi suomen parhaimpia ellei jopa paras verkkokauppa. Bulldog myy tietokoneen osio sekä valmiita paketteja selkeät ja hienot sivut.
JATKO
 • Lisää juttua tulee kun saan äänikortin ja DVD-aseman hankittua niin palaan asiaan tuolloin.
©MikaWeb