TakaisinLCD 4x20 NÄYTTÖ

Netissä surfatessani olin nähnyt aika monesti tuon kun LCD näyttö on kytketty tietokoneeseen. Ja se näyttää winampin kappaleita yms. No itsekkin päätin kokeilla näyttöä PC:hen joten tilasin LCD 4x20 näytön. Kyseisiä näyttöjä saa Probyteltä, josta tämäkin yksilö oli hankittu. Näytönkasaus onnistuu hyvin, jos on tullut aikaisemminkin rakenneltua jotakin ja juotin pysyy kädessä. Lisäksi tarvitset LPT porttiin sopivan kaapelin.

Kun paketti on tullut, niin osat pois paketista ja kasaamaan näyttöä. Näytössä oleva suojamuovi kannattaa pitää kiinni näytössä koko kasauksen ajan. Kun näytölle on suunniteltu paikka joko tietokoneen koteloon tai erilliseen koteloon ja kiiinnitysreiät valmiina, niin kannatta tämän jälkeen poistaa näytöstä suojamuovi ettei naarmuja pääse syntymään. Alla kytkentäkaavio, jonka mukaan näyttö tulee kytkeä:

LCD näyttöä testattaessa olisi hyvä kytkeä virtamittari väliin, jotta näkisi ettei näyttö käy ottamaan hurjia virtoja. Probyten mukaan maksimivirran mitä näyttö ottaa on n.100mA ja tämäkin riippuu näytön taustavalon kirkkaudesta. Itselläni näyttö otti noin 30mA, koska en viitsinyt hirveän kirkkaalle taustavaloa säätää. Kuvassa näkyy oma näyttöni testipenkissä. Näytölle syötetään jännitettä n.5 volttia joka saadaan alla olevasta virtalähteestä. Ennen koneeseen liittämistä tulee näyttö testata. Mikäli näyttöön ei ilmesty mitään eikä näyttö nappaa yli 100mA virtoja, niin kontrasti potikkaa/trimmeriä säätämällä pitäisi tulla mustia ruutuja näkyviin näytölle. Kun näyttö ollaan saatu testattua ja ruudulla näkyy mustia ruutuja niin tämän jälkeen tulisi asentaa windowsiin ajuri jonka LCD näyttö tarvitsee toimiakseen.

Tarvitsee seuraavan ajurin toimiakseen: Port95nt


LCD Smartie 5.1

LCD Smartie 5.1 on tehty ohjaamaan LCD näyttöä. Ohjelma sisältää paljon toimintoja esim. kovalevytilan,prossun nopeus, sekä näyttää winampin tietoja, kuten mikä kappale soi juuri nyt yms. Ohjelma on suhteellisen yksinkertainen käyttää. Tietysti jos ohjelmointitaitoja riittää, niin voi tehdä lcd näytölle mieleisensä ohjelman. LCD smartie pystyy näyttämään ainoastaan winamp 2 tietoja. Winamp 3:sen tietoja ohjelma ei suostunut näyttämään. Tässä artikkelissa esitetty näyttö käyttää HD44780 driveria ja tämä driveri tulee valita LCD Smartie ohjelmasta. Sama koskee myös muita ohjelmia jotka ohjaa LCD näyttöjä.


LCD Smartien avulla LCD näytön saa näyttämään seuraavanlaisia tietoja:
  • Artistin nimen.
  • Tällä hetkellä soivan kappaleen.
  • Paljonko kappaletta on soitettu/Kappaleen pituuden.
  • Ja missä vaiheessa kappaletta ollaan (LCD näytössä oleva viiva, jonka alussa on plusmerkki, joka liikkuu sitä mukaan kun kappale menee eteenpäin).
  • Sekä Winampin tämänhetkisen statuksen (kuvassa winamp:playing).

LCD näytön saa myös näyttämään koneen tietoja. Itselläni se näyttää prosessorin nopeuden,nimen ja käytön. LCD Smartie ohjelman avulla saa näytettyä myös paljon muutakin, mutta tässä oli muutama esimerkki mitä näyttö pystyy näyttämään. LCD näyttö toimii windows 98,ME2000,Professional 2000, XP:ssä.©MikaWeb