TakaisinNIKON D90 GPS MODUULI - 07.03.2012


Kuva 1.
Valokuvaus on yksi mielenkiintoisimmista harrastuksista, jonka parissa vietän vapaa-aikaa. Tällä hetkellä käytössäni on Nikon D90 järjestelmäkamera.

Itseäni on useasti harmittanut kun on ulkomailla lomailemassa tai ollut liikkumassa luonnossa ja on tullut otettua kuvia jotka eivät sisällä paikkatietoa. Paikkatiedon puuttuminen kuvista aiheuttaa aikojen saatossa tilanteen, että on lähes mahdotonta muistaa mistäpäin maailmaa kuva on otettu.

Nikoniin on saatavilla erillinen gps moduuli, joka voidaan liittää kameraan ja näin saadaan paikkatieto kuviin. Tosin kyseiset moduulit ovat varsin kalliita ja päätin alkaa selvittämään olisiko mahdollista rakentaa itse kyseinen moduuli halvemmalla Nikoniin.

Netistä löytyi muutaman muunkin valokuvaajan mietteitä asiaan liittyen ja pähkäilyjä ja jotkut olivat onnistuneetkin projektissaan liittämällä gps moduulin kyseiseen kameraan.

Ongelmaksi tahtoi muodostua kamerassa käytettävän liittimen löytäminen mikä mahdollistaisi gps moduulin kytkemisen kameraan. Netin penkominen tuotti kuitenkin tulosta ja Deal Extrem:stä löytyi langallisia kaukolaukaisimia kyseiseen kameraan. Kaukolaukaisimen rikkomalla saisin liittimen gps moduuliani varten, joten päädyin tilaamaan muutaman kaukolaukaisimen mikäli liittimen purkaminen ei onnistuisi heti ensimmäisellä yrittämisellä.

Johtuen jouluruuhkasta maailmalla paketin tulo kesti muutaman viikon ja kun posti toimitti vihdoin paketin meni siinä viikonloppu mukavasti askarrellessa gps moduulia kameraan.Kuva 2a.
Kuva 2b.

Kuvassa 2a on nähtävillä kyseinen kaukolaukaisin malli jonka tilasin ja kuvassa 2b nähtävillä kyseisen liittimen liitännät.


Kuva 3.
Projekti alkoi lähinnä laukaisimen liittimen purkamisella varovasti, jotta saataisiin liittimen juotosnastat näkyviin ja voitaisiin liittää johtimet gps moduulia ja kaukolaukaisin liitäntää varten.


Kuva 4.
Kuvassa 4 on nähtävillä purettu liitin.


Kuva 5.
Seuraava vaihe olikin testata gps liitäntää syöttämällä NMEA-0183 standardin mukaisia ja kameran tarvitsemia lausekkeita hyödyntäen sarjaliitäntää. Tuo ei ihan heti onnistunut ja syyksi paljastui että kamera on tosi tarkka tulevasta datasta ja TTL (0-5V) signaalin jännitetasoista.

Arduinolle rakentamani ohjelma syötti NMEA lausekkeita ja tiedot ilmestyivät kameran näytölle, joten oli aika rakentaa tarvittava elektroniikka gps moduulin ympärille ja liittää gps moduuli kameraan.Kuva 6.
Kuvassa 6 on nähtävillä kameran gps valikko, jonne gps-moduulin tietojen pitäisi ilmestyä.Kuva 7.

Kuvassa 7 on nähtävillä rakentamani gps moduuli, joka liitetään kameraan. Nikon liitännän syöttämä käyttöjännite tulee suoraan akulta ja mietitytti vähän, että tuleeko se piirilevyä pitkin ja onko mahdollista sulaketta tai suojausta oikosulun varalle. Liitoksien suhteen tuli olla tosi tarkka sillä mahdollinen oikosulku saattaisi vaurioittaa kameran.

Sen lisäksi juotin liittimen liitosjohdot johdolliselle tai langattomalle kaukolaukaisimelle. Kaukolaukaisin liitäntä mahdollistaa kameran laukaisun ohjaamisen omissa projekteissa tietokoneen tai mikrokontrollerin avulla eli vain taivas on rajana.Kuva 8.

Kuvassa 8 on valmis tuote vielä ilman koteloa ja testiin lähdössä.Kuva 9.

Tuli testattua liitetyn gps moduulin toimintaa oman asunnon parvekkeella ja kun gps moduuli löysi satelliitit niin välittömästi kameran gps valikkoon ilmestyi paikkakoordinaatit, jotka tallentuisivat kuvan meta tietoihin kuvan oton yhteydessä.Kuva 10.

Kuvassa 10 on nähtävillä kameran gps valikossa näkyvät paikka koordinaatit.

Tässä lyhyt kertomus Nikonille rakentamastani gps moduuli projektista. Projektin parissa oli mukava verestää vähän elektroniikka osaamistani ja saada hyötykäyttöön laite, josta olisi apua valokuvaus harrastukseeni. Projektin kokonaishinnaksi tuli vaivaiset 15 euroa.

JATKO...

olen saanut rakennettua laitteelle kotelon ja kotelon kiinnitys on kameran hihnaan, joten paikka salamalle jää vapaaksi kameran päällä. Tällä hetkellä työn alla on kameran kuvan laukaisun ohjaus mikrokontrollerin avulla ja kun saan salaman hankittua tarkoitus olisi myös hyödyntää salaman laukaisun ohjaamiseen mikrokontrolleria. Palaillaan uusin kertomuksin asian äärelle...

©MikaWeb