TakaisinNIKON D90 KAMERAN MODAILUA - 03.09.2012


Kuva 1.
Aikaisemmin sivuillani kerroin kuinka rakensin kameraani gps-moduulin, jotta saan kuvieni metatietoihin lisätty gps-koordinaatit. Rakentamassani gps-moduulissa oli myös liitäntä ulkoiselle kameran ohjaukselle.

Kyseiseen liitäntään voitaisiin liittää johdollinen kaukolaukaisin tai radioteitse toimiva kaukolaukaisin tai mikro-ohjain tai tietokone.

Lisäksi Nikon D90 on hyvä kamera, mutta joitain yksinkertaisia ominaisuuksia ei löydy kuten tarpeeksi monipuolista ajastinta, sillä ajastimen ominaisuuksista puuttuu "interval timer".

Elektroniikka harrastajan on helppo toteuttaa kyseinen ajastin käyttämällä hyödyksi mikro-ohjainta tai 555-ajastinpiiriä tai tietokonetta.

Lisäksi päätin hyödyntää hankkimaani radioteitse toimivaa kaukolaukaisinta modifioimalla sen toimimaan kamerassani.

Ohessa ajatuksia, joita minulle heräsi modifioidessani ajastinta ja radiolaukaisinta kameraani.

Kuva 2.

Kuvassa 2 on nähtävissä intervalliajastin, joka on toteuttu arduino-ohjelmointialustalla. Koska ohjelma on varsin yksinkertainen ja kytkettäessä kamera arduinoon voidaan ohjelmaa muokata helposti tietokoneen avulla ja siirtää ohjelma piirille kun tarvitsen ajastinta kuvatessani.

Kameran kytkin arduino alustalle kahden optoerottimen avulla, jotka antavat lisäsuojaa kameran liitännälle. Kuvassa reikälevylle rakennettu 2 vastuksen ja optoerottimen kytkentä, jolla kamera liitetään alustaan.

Mikäli arduino alustalla sattuisi oikosulku tai vikatilanne ei se vaurioittaisi kameran liitäntää. Optoerottimet ei ole välttämättömät kytkennän toimimiselle.

Tässä huomaa arduinon kaltaisen alustan vahvuuden kun tarvitaa nopeasti ohjelmaa yksinkertaista ohjausta varten.

Kuva 3.

Mikäli sinulla on sattunut jäämään vanhasta kamerasta radioteitse toimiva kaukolaukaisin, niin sitäkin kannattaa hyödyntää liittämällä se kameraan.

Itse hankin kyseisen radioteitse toimivan laukaisimen, joka ei suoraan käynnyt Nikoniini, mutta päätin hyödyntää gps-moduulissani olevaa liitäntää ja kytkeä sen kameraani.

Mikäli intoa riittää voi kaukolaukaisimen rakentaa myös käyttämällä radiomoduuleita ja mikro-ohjainta hyödyksi.

Kuva 4.

Kuvassa 4 on menossa radioteitse toimivan kaukolaukaisimen testaus kameraan liittämisen jälkeen.

Itselläni on tarvittavat modifikaatiot tehty kameraani ja mikä sen mukavempaa kuin yhdistää itselleen kaksi mukavinta harrastusta.

©MikaWeb