TakaisinPIIRILEVYNTEKOOHJEET

Piirilevyn tekemistä varten elektroniikka-alan liikkeet myyvät piirilevyn tekosettejä, joilla pääsee hyvin alkuun. Setit sisältävät yleensä syövytysastian, muoviset pinsetit, syövytys- ja kehitysnesteet ja erilaisia piirilevyjä. Elektroniikkaliikkeet myyvät myös valoherkällä lakalla päällystettyjä piirilevyjä, joiden tekemiseen nyt perehdymme.

TARVITSET

-Valoherkkää piirilevyä
-Suojakäsineet ja suojalasit (Käytettävä asianmukaista suojavarustusta, jottei syövytys/kehitysnesteet joudu kosketuksiin ihon ja silmien kanssa.)
-Kehitys- ja syövytysnesteet
-Muoviset pinsetit
-Muovikulho kehitystä ja syövytystä varten, ei metallista astiaa!
-Rautasahan
-Piirilevyn foliokuvan kalvolle tai paperille otettuna

PIIRILEVYN TYÖSTÖ


PIIRILEVYN VALOTUS

levystä kannattaa sahata sopivan kokoinen pala piirilevyä varten. Levystä kannattaa tehdä joskus vähän isompi, jotta reunoille jää tilaa ruuvinreikiä varten, jotta piirilevyn saa kiinnitettyä koteloon. Mikäli käytössä on peltileikkuri, kannattaa piirilevy leikata sillä sopivan kokoiseksi. Sahauksen/leikkauksen jälkeen kannattaa reunoja hioa suoriksi hiekkapaperilla.


PIIRILEVYN KEHITYS


Poistetaan suojakalvo valoherkän piirilevyn päältä heikossa valaistuksessa.
1. Laitetaan valoherkkä piirilevy alimmaiseksi.
2. Piirilevyn päälle foliokuva.
3. Laitetaan lasilevy päällimmäiseksi.
4. UV-lamppu tai tavallinen 75W lamppu lasilevystä 30-40cm päähän.
5. Annetaan valoherkän piirilevyn olla lampun alla n.3-45min. Valotuksen aika riippuu lampun tehosta ja onko kyseessä UV-lamppu vai tavallinen 75W lamppu. Myös erilaisilla valoherkillä lakoilla päällystetyt piirlevyt vaativat erilaisia valotus- aikoja. Itselläni on tuollainen 300W UV lamppu, joten valotusaika jää tuohon n.3-5min. Parhaan valotusajan selvittää kokeilemalla. Valotuksen jälkeen piirilevyn pinnalla pitäisi näkyä hennosti liuskat, jos näin on, niin valotus on onnistunut.


PIIRILEVYN SYÖVYTYS


Piirilevy kehitetään natriumhydroksidilla muovikulhossa. Liikutetaan pinseteillä piirilevyä kehitysnesteessä. n. 5-30 sekunnissa liukenee lakka niiltä kohdilta pois, johon on valoa tullut ja mihin kohtaan ei tullut valoa, näistä muodostuu kupariliuskat syövytyksen jälkeen. Mikäli valotit liian vähän aikaa, ei tapahdu mitään ja jos liikaa, niin lakka liukenee myös pois niistä kohdista, mistä sen ei pitäisi liueta. Muista käyttää suojahanskoja ja laseja. Kehityksen jälkeen pitää piirilevy pestä vedellä, mutta älä kaada pesuvettä viemäriin vaan johonkin astiaan, mihin kaadat vanhat syövytys- ja kehitysnesteet. Kehitysnestettä pystyy käyttämään useampaan piirilevyyn. Huuhteluvesi tulisi olla erillisessä pullossa. Kehityksen jälkeen kaada kehitysneste muovipulloon seuraavaa käyttökertaa varten.


PIIRILEVYN VIIMEISTELY

Kehityksen jälkeen tulee piirilevystä syövyttää ylimääräiset kuparit pois. Piirilevy laitetaan muovikulhoon, jossa on ferricloridia tai syövytyssulfaattia. Käytettävä suojakäsineitä ja laseja. Syövytys kestää n.30min-1h. Syövytysnestettä voi käyttää useamman piirilevyn syövytykseen. Syövytyksen jälkeen pitää piirilevy pestä vedellä, mutta älä kaada pesuvettä viemäriin, vaan johonkin astiaan, mihin kaadat vanhat syövytys- ja kehitysnesteet. Syövytyksen jälkeen kaada syövytysneste muovipulloon seuraavaa käyttökertaa varten.


U.K.K-USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Syövytyksen jälkeen tulee teräsvillalla kiillottaa kupariliuskat pois lakasta, jotta saadaan kiiltävä kupari näkyviin. Tähän voi käyttää myös sinolia teräsvillan sijaan. Porataan reiät piirilevyyn ja tarkistetaan mittarilla, että kaikki liuskat ovat kunnossa eikä mikään ole poikki. Tämän jälkeen kalusta piirilevy.
Mitä tehdä vanhoille syövytys- ja kehitysnesteille?

Vanhat kehitys- ja syövytysnesteet ja huuhteluvedet kaadetaan muovikanisteriin ja viedään ongelmajätteen vastaanottopaikkalle tai ongelmajätelaitokselle. Muista merkitä myös kanisterin kylkeen syövytys- ja kehitysnesteiden nimet. Vanhoja syövytys/kehitys nesteitä ja huuhteluvesiä ei saa hävittää kaatamalla viemäriin.

Mistä tietää että syövytys- ja kehitysnesteet ovat vanhoja?

Syövytys/kehitys kestää pitkästyttävän kauan. Ja nesteiden väristäkin huomaa, että milloin kannattaa nesteet vaihtaa. Väri menee kirkkaasta tummaksi ja likaiseksi.

Mitä tehdä kun valotus meni piloille?

Hinkataan teräsvillalla lakka pois kuparin päältä, jotta lakan alta paljastuu kiiltävä kuparipinta ja tämän jälkeen suihkutetaan elektroniikkaliikkeiden myymää valokopiolakkaa, jota ruiskutetaan kevyt kerros piirilevyn päälle ja annetaan kuivua. Tämän jälkeen kokeillaan valotusta uudelleen.

©MikaWeb