TakaisinRASPBERRY PI OSA 1 - 03.09.2012

Kuva 1.

Mikä ihmeen Raspberry Pi? Varmaan ensimmäinen kysymys, joka tuli mieleeni kun etsin yhden piirikortin tietokonetta. Pitkään harkitsin markkinoilta Pandaboardin tai Beagleboardin tilaamista, koska halusin elektroniikka projektiini äänettömän tietokoneen monipuolisilla liitännöillä. Kunnes törmäsin netin syövereitä selatessani Raspberry Pi aiheiselle foorumille, josta päädyin edelleen valmistajan sivuille.

Herätti Raspberry Pi heti mielenkiintoni ja etenkin tuotteen hinta. A-mallin hinta on 25 dollaria ja hankkimani B-mallin hinta oli 35 dollaria. Mikäli omaat kiinnostusta tekniikkaan ja ylimääräistä rahaa löytyy taskun pohjalta kannattaa harkita Raspberry Piin tilaamista kokeilua varten. Tilasin tuotteen Farnellilta ja etenkin alkuvuodesta 2012 joutui odottamaan tilausta tuskaisen kauan. Rekisteröidyin Farnellin sivuilla toukokuussa ja ilmoitin kiinnostukseni Raspberry Pi tuotteeseen. Jonojen takia pääsin tilaamaan vasta heinäkuussa ja sain tuotteen heinäkuun lopussa.

Raspberry Pi ominaisuuksia (B-MALLI):

 • Myyntihinta: B-malli 35 dollaria
 • Prosessori: 700 MHz ARM11
 • Näytönohjain: Broadcom VideoCore IV
 • Muisti: 256 MB
 • USB 2.0: 2kpl
 • Videoulostulot: komposiitti RCA, HDMI
 • Ääni: HDMI, 3.5mm jakki
 • Muisti: 256 MB
 • Massamuisti: SD-muistikortti
 • Verkkosovitin:10/100 Ethernet
 • Tehonkulutus: 0,7 A
 • Virtalähde: 5V MicroUSB
 • Koko: 85.60mm × 53.98 mm
 • Paino: 45 g

Etenkin elektroniikka harrastajalle Raspberry Pi on oiva valinta sen sisältämän GPIO-portin ansiosta.

GPIO portin ominaisuudet:

 • ohjelmoitavia I/O liitäntöjä 8kpl
 • SPI 1kpl
 • UART 1kpl
 • I2C
 • +5V,+3,3V,Ground


Kuva 1.

Royal Mail kuljetti Raspberry Piitä tuskallisen kauan tai ainakin siltä se minusta tuntui. Sain paketin perjantaina ja ei ollut epäselvyyksiä kuinka viikonloppuni tulisi kulumaan.

Ensivaikutelmat avattuani paketin, ihmettelin laitteen kokoa, koska kyseessä on todella pieneen kokoon saatu toimiva yhdenpiirilevyn tietokone.

Rasberry Piin testaamista varten tarvitsi hakea Raspberry Piin sivuilta linux image, joka asennettiin erillisen softan avulla SD-muistikortille. Sen lisäksi tarvittiin näyttö,näppäimistö,hiiri,HDMI-johto ja USB-virtalähde.

USB-virtalähteen kanssa tulee olla tarkkana, että se antaa tarpeeksi virtaa Raspberrylle ja käyttöjännite on tarpeeksi vakaa. Itse päädyin hommaamaan Nokian USB-laturin,joka antoi ulos 5V/1200mA.

Kuva 2.

Kuvassa 2 on nähtivillä Raspberry Pi poistettuna paketista. Seuraavaksi piti vain liittää tarvittavat oheislaitteet Raspberryyn ja muistikortti, jolle oli asennettu Raspbian-linux image.

Tämän jälkeen sähkönsyötön kytkeminen levylle MicroUSB liitännän avulla. Raspberry Piitä ei saa syöttää tietokoneen USB-liitännästä, koska USB-liitännöistä ei ole saatavilla tarpeeksi virtaa ja tämä voi vaurioittaa tietokonettasi ja Raspberryä.

Itse käytin myös Raspberry piitä asentaessa logitechin langatonta näppistä ja hiirtä ja nämä eivät toimineet ihan moitteettomasti Raspberryn kanssa. Näppäimistöllä kirjoittaessa esiintyi välillä viivettä.

Kuva 3.

Kuvassa 3 on nähtävissä Raspberry piihin kytketyt oheislaiteet ja raspberryn oikeassa yläreunassa näkyvä ledi rivistö käy vilkkumaan kytkiessäsi USB-virtalähteen ja näyttöön pitäisi ilmestyä kuva.

Kuva 4.

Itselläni ei löytynyt USB-virtalähdettä kun sain Raspberryn, joten viikonlopun ajan jouduin käyttämään Raspberryä modifioimallani tietokoneen AT-powerilla, josta sai ulos 5 volttia ja päädyin katkaisemaan yhden microUSB-johdon, jotta pystyin kytkemään Raspberryn poweriini.

Mikäli päädyt kokeilemaan Raspberryä vastaanvanlaisesti on huolehdittava varovaisuutta kytkentöjen suhteen.

Kuva 5.

Olihan se pakko vääntää pieni C-kielinen ohjelma vilkuttelemaan GPIO-porttiin kytkettyä lediä (Kuva 5). GPIO portti toimii hyvänä väylänä Raspberryn Piin ja Mikroohjaimen välillä. Lisäksi käyttämällä MAX232 sarjaliikennemuunninta voit kytkeä Raspberryn tietokoneeseesi.

Kuva 6.

Kuvassa 6 Raspberry Pi käynnissä ja ensivaikutelmat Raspbian linuxin työpöydästä.

Kuva 7.

Ajattelin vähän esitellä projektiani, jossa Raspberry Pii on keskeisessä roolissa ja kuvassa 7 yritän havainnollistaa projektiani ja alla olevat numerot viittavaat kyseiseen kuvaan.

1. Tarkoituksena on liittää Raspberry Pi telkkariin, jolloin voin surffata netissä Raspberry Piin avulla.

2. Tarkoituksena liittää mikro-ohjain Raspberry Piihin, jonka avulla mitataan mm.säätietoja ja laitteiden tilaa ja toimintoja. Siirretään automaattisesti mittaus- ja statustiedot palvelimelle nettiin ja näytetään mittaustiedot lähiverkossa Raspberry piihin asennetun Apache palvelimen sisältämän php sivun avulla.

Mahdollisesti hyödynnetään myös dynaamista dns palvelua, jolloin pääsisi suoraan näkemään netin kautta Raspberry Piin sisältämät nettisivut.

3. Lisäksi Raspberry pi toimisi väliaikaisena muistina, jonne voisin siirtää tietokoneeltani,läppäriltäni tai puhelimestani tiedostoja, joita tarvitsee siirtää laitteesta toiseen. Laitteet kytkeytyisivät Raspberry Piillä jaossa olevaan kansioon joko Lanin tai Wlanin kautta.

4. Mahdollisuus hallita Raspberry Piitä verkon yli hyödyntäen SSH yhteyttä ja lisäksi raspberry lähettäisi virheilmoituksia sähköpostiini. Lisäksi tarvittaessa pystyisin käynnistämään Raspberry Piin mikro-ohjaimen avulla, johon on liitetty gsm-modeemi hyödyntäen tekstiviestiä. Ajattelin myös rakentaa yksinkertaisen upsin Adsl-boksilleni ja raspberrylle, jotta ne toimisivat sähkökatkon yli.

Yritän lisäillä sivulleni tietoja ja kertomuksia miten projektini etenee asian suhteen ja varsinkin tällä hetkellä toteutus on työn alla.


Kuva 4.
Raspberry Pi lyhyesti?

Todellakin jokaiselta tekniikasta kiinnostuneelta tämä laite tulisi löytyä hyllystä ja ehdottomasti rahanarvoinen sijoitus.

Laitteessa kyllä hinta ja ominaisuudet todella kohtaavat ja riippuen tietysti minkälaista sovellusta suunnittelet Raspberryllä toteutettavaksi. Kannattaa miettiä riittääkö ominaisuudet kuten muisti ja prosessori tehot tarpeisiisi, sillä Raspberry projektissa ensisijainen tavoite on ollut hinta.

Mikäli tarvitset enemmän tehoa kannattaa tutustua Pandaboardiin ja Beagleboardiin, niiden kohdalla myös hinta nousee.

Välillä tuntui Raspberry tahmailevan kun työpöytä näkymässä availi selainta ja ohjelmistoja, mutta mikäli terminaali-operointi riittää toimii Raspberry varsin sukkelasti.

Etenkin elektroniikka harrastajalle GPIO-väylä antaa paljon mahdollisuuksia rakenteluun ja yleensäkin ohjelmoinnista kiinnostuneille, koska voit liittää ledejä ja omia laitteita, joita voit ohjata Raspberryn avulla helposti. Mikro-ohjain sovelluksiin Raspberry tuo myös hyviä ominaisuuksia, koska voit keskittyä mikro-ohjaimella ohjaamaan antureita, moottoreita,ledejä yms. ja hoitaa laskennan ja graafisen näyttämisen Raspberry Piin avulla hyödyntäen PHP:tä ja Apachea.

JATKO...

Palailen asiaan mahdollisesti Raspberry Pi oppaan kanssa ja uusien projekti kertomusten kanssa, jotka liittyvät aiheeseen.

©MikaWeb