TakaisinRASPBERRY PI OSA 2 - 08.12.2012


Kuva 1.
Ajattelin myös vähän kirjoitella oman projektini etenemisestä Raspberry Piillä. Tällä hetkellä rakentelen sääasemaa piilleni, joka rakentuu Atmega88:n ympärille. Kuvassa 1 on menossa raudan ja ohjelmiston testailua.

Tarkoituksena on antaa anturien ja muiden mahdollisten laitteiden käyttö Atmel-piireille, joita Raspberry ohjaa sarjaportin kautta ja saa paluuviestinä tiedon onnistuiko käskyn toteutus vai ei.

Esimerkiksi työn alla olevan sääaseman on lopulta tarkoitus lähettää sarjaporttia pitkin mittaustiedot Raspberrylle kun se pyytää niitä. Sääasemaan tulee tällä hetkellä mahdollisuus liittää 6 analogista anturia ja digitaalisia antureita spi ja i2c väyliä pitkin.

ESIMERKKI AJATELLUSTA TOIMINNASTA

Piin halutessa säätietoja kytkee se oikean laitteen sarjaväylään ja lähettää sarjaporttiin viestin, joka on muotoa:

ALKU,OSOITE,KÄSKY,LOPPU
AA,003,TEMP,EE

Väylään kytketty laite saadessaan viestin se tulkitsee käskyn ja tekee halutut toimenpiteet. Eli tässä tapauksessa lähettää paluu viestinä antureiden tiedot.

ALKU,OSOITE,ANTURI1,ANTURI2,ANTURI3, jne,jne ,LOPPU
AA,001,128,24,244,100,90,EE

Piin saatua paluu viesti tulkitsee se vastaan otetun datan ja näyttää tiedot php-sivulla.

MIKSI RS-232 VÄYLÄ

Päädyin väylään, koska se on helppo muuntaa RS-485 tai RS-422 väyläksi, sopivien muuntimen avulla. Tämä mahdollistaisi tietojen luvun pitkänkin matkan päästä. Lisäksi RS-232 laitteita voisi lukea lähiverkossa sopivan RS-232-Ethernet muuntimen avulla.

OHJELMIEN TOIMINTA

Jokaista eri liitettävää laitetta varten tehdään omat c-ohjelmat ja skriptit linuxille. Näitä sitten Raspberry ajaa automaattisesti tiettyinä aikoina. Tulokset näytetään lähiverkossa PHP-sivuilla.

Näin voidaan helposti muokata ja muuttaa pieniä c-ohjelmia, jos raudassa tulee muutoksia eikä tarvitse kokonaan muokata yhtä isoa ohjelmaa.

Kuva 2.

TOTEUTETUT TOIMINNOT

Linkkisivu: Tehty puhtaasti telkkariani varten, joka sisältää vain isoja kuvalinkkejä. Näitä voi valita kaukosäätimellä helposti ja siirtyä nettiin haluttuun paikkaan. Tähän innoitti ehkä Windowsin uusi laatikkomainen ulkoasu.

Lähiverkkosivut: Kuvassa 2 on esitelty lähiverkossa piin Apache palvelimella pyörivää sivustoa. Sivustolla on 7 eri sivua ja eri sivuilta näkee haluttuja tietoja.

"Today"- sivu näyttää päivämäärän, nimipäivät, kavereideni synttärit ja päivän vitsin. Toimii myös aloitus näkymänä.
"Weather"-sivu tulee näyttämään sääasemani tiedot jahka saan sen valmiiksi.
"Home"-sivun kautta on tarkoitus pystyä ohjaamaan piihin kytkettyjä laitteita kuten valoja yms.
"Server"-sivu näyttää tietoja palvelimesta.
"Atmel"-sivu on hallinta sivu piihin liitetyille ohjelmoitaville piireille.
"Network"-sivu näyttää lähiverkossa olevat laitteet ja lähiverkossa käyneet laitteet.
"Internet"-sivu on linkki sivu.

UPTIMELASKURI

Lisäksi c-kielellä tehty uptime-laskuri näkyy kuvassa 2 sivuston alalaidassa. Laskurin arvoa kasvatetaan kun palvelimelle on tullut vuorokausi täyteen. Uusi arvo tallennetaan tekstitiedostoon ja php-sivu lukee tämän.

Mikäli Raspberry sammutetaan, niin käynnistyksen yhteydessä nollataan laskuri ja siirretään edellinen uptime-laskurin arvo talteen ja näytetään edellinen lukema laskurin uuden lukeman alapuolella.

ANDROID-LAITTEET

Lisäksi Android laitteeni tallentavat halutut tiedot talteen automaattisesti piille liittyessään lähiverkkoon, josta voin hakea ne käynnistäessäni tietokoneeni seuraavan kerran.

VERKKOTULOSTIN

Lisäksi siirsin USB- tulostimeni piin hallittavaksi, jotta muutkin laitteet verkossa voivat tulostaa.Kuva 3.

KOTELO

Halusin piille ison kotelon, jotta tilaa on myös muulle tulevalle raudalle ja koko kotelo on sohvan alla piilossa. Kuva on otettu aika projektin alkuvaiheessa ja nykyään pii on paremmin kiinnitetty ja saanut jo seuraa muista laitteista koteloonsa.

JATKO...

Kai tästä on tulossa sellainen ikuisuus projekti. Lisäilen kertomuksia sitä mukaa kun saan niitä tehtyä ja toteutettua piillä muiden kiireiden ohella...©MikaWeb