TakaisinRASPBERRY PI OSA 3 - 13.02.2013


Kuva 1.
Vihdoinkin sain sääasemani raudan ja ohjelmiston koekäyttöön. Kuvassa 1 on nähtävillä sääasemani kasattuna protolevylle ja parempi piirilevy on jo suunnitteilla.

Koteloksi valitsin pienen muovikotelon, johon tein tarvittavat aukot sensoreille. Kotelo on kestänyt tähän mennessä hyvin säätä ja toivottavasti kestää myös paukkupakkaset aika näyttää.

Sääaseman laitoin ikkunalaudalle suojaan tuulelta ja sateelta. Tähän mennessä laite on toiminut moitteettomasti, mutta kaipaa vielä hienosäätöä ja parannuksia ohjelmistoon ja lisää antureita.

Atmega88 piiri antaa hyvät mahdollisuudet lisä antureiden liittämiseen, koska siihen on mahdollista kytkeä 6 analogista anturia ja lisäksi digitaalisia antureita I2C ja SPI väyliin.

ANTURIT:

Lämpötilan mittauksen hoitaa digitaalinen lämpötila-anturi LM75. Paineen mittaukseen käytin Motorolan valmistamaa MPX4250 anturia. Kosteuden mittaamiseen käytin HIH-4000 anturia.

Tarkoitus olisi vielä laajentaa sääaseman anturi valikoimaa kuten tuulennopeuden ja tuulensuunnanmittauksen mahdollistava anturin ja valoisuuden ja ilmanlaadun mittausantureiden avulla.

Lisäksi pitäis myös liittää anturit sisälämpötilan ja kosteuden mittaamiseen. Tähän tarkoitukseen päädyn varmasti myös käyttämään LM75 ja HIH-4000 anturia.


Kuva 2.

SÄÄASEMA

Kuvassa 2 on nähtävissä piin apache palvelimen pyörittämä sääaseman sivu, josta näkee lämpötilan,ilmanpaineen ja ilmankosteuden. Tiedot päivitetään 5 minuutin välein ja sen lisäksi mittaustiedot siirretään nettiin nähtäväksi.

Lisäksi tuntuu,että sääasema tarvitsisi tietokannan, jonne voisi taltioida kerättyä dataa. Tietokantaan kerätyn datan avulla pystyisi piirtämään käyriä näyttämään minimi ja maksimi lämpötiloja. Tietokannan toteuttamiseen MySQL tietokanta voisi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Tosin tietokannan toteutus jääneen odottamaan myöhempää ajankohtaa tulevaisuuteen.


Kuva 2.

ENSIMMÄINEN ETÄSÄÄASEMA

Tarkoituksena olisi myös toteuttaa etäsääasema, joka siirtäisi mittaustiedot toiselta paikkakunnalta minun Raspilleni ssh:n yli. Tämän jälkeen minun Raspini kokoaisi datapaketin kerätystä datasta ja lähettäisi sen eteenpäin palvelimelle. Palvelimeen pääsisin käsiksi mistäpäin mailmaa tahansa näkemään säätiedot.

Tosin tämä odottaa vielä toteutustaan, sillä täytyy ensin saada suunnitelutyö sääaseman piirilevyn ja koteloinnin kanssa valmiiksi. Lisäksi ohjelmistot kaipailet päivityksiä ja parannuksia, joita tässä on projektin kehittyessä tullut mieleen.

Luultavasti vasta etäsääaseman kohdalla pystyn toteuttamaan tuulennopeuden ja suunnan mittauksen. Mietinnässä on myös vedenlämpötilan mittaus ja näiden tietojen välittäminen piille rf-linkkiä hyödyntäen.

NETTIRADIO

Lisäksi asentelin Raspiin tarvittavat ohjelmistot, jotta pystyn kuuntelemaan internetradioita sen avulla.Kuva 3.

HALLINTA OHJELMISTO

Lisäksi otin myös ensimmäiset askeleet Windows ympäristöön ohjelmoitavan hallinta softan tekoa varten Visual Basic:n avulla. Ohjelma hakee mittaustiedot Raspilta ja näyttää ne käyttäjälle.

Ohjelma käynnistyy Windowssin käynnistyksen yhteydessä ja näinollen ei tarvitse käynnistää selainta nähdäkseen lämpötila tiedot Raspilta.

Ohjelmaa on tarkoitus vielä kehittää ja lisätä siihen ominaisuudet, joiden avulla pystyisi ohjaamaan Raspiin kytkettyjä laitteita windowssin avulla ja saamaan myös ohjelmasta näkyviin serveristä tarvittavat tiedot.

Näiden toteuttaminen vaatii parannuksia sekä Windowssilla ja Raspilla pyöriviin ohjelmiin joiden avulla tämä on toteutettu.

Kuva 3.

RF,GSM,GPS

Seuraava laite, jonka proto on työnalla on kommunikaatiolevy Raspille. Kommunikaatiolevy rakentuu atmelin piirin ympärille ja kytkeytyy sääaseman kanssa samaan väylään.

Kommunikaatiolevyn avulla Raspia voisi ohjata radioteitse ja tekstiviestien avulla ja myös ajan ja paikkatiedon se voisi saada gps avulla.

Radioteitse voisin ohjata raspia sytyttämään valoja ja se voisi lähettää ja kerätä myös tietoa radioteitse muilta laitteilta.

Tekstiviesti ohjauksen avulla Raspi voisi näyttää vastaanotettuja viestejä omilla php-sivuillaan ja lisäksi voisin tekstiviestin avulla sammuttaa ja käynnistää Raspin.

Myös hätä-toiminto, jolloin voisin sammuttaa raspin ja siihen kytkettyjen oheislaitteiden toiminnan.Kuva 3.

RELELEVYT

Tuli hommattua muutamia relelevyjä, joiden avulla voin toteuttaa verkkojännitteellä toimivien laitteiden ohjaamisen ja relelevyjä ohjaa atmelin piiri raspin käskyjen mukaan.

KODIN VALVONTA

Lisäksi Raspi soveltuisi myös mainiosti kodin valvontaan tarkkailemalla ovia ja ikkunoita magneettikytkimien avulla. Lisäksi myös palovaroittimen liittäminen raspiin olisi hyvä juttu. Ja tarvittaessa Raspi voisi lähettää hälytys tiedot tekstiviestinä ja emailina käyttäjälle.

RASPBERRYN:N VALVONTA

Rakentaamani sääaseman runkoa ajattelin myös käyttää Raspberry rakennelmani tilan tarkkailuun mittailemalla kotelon lämpötilaa,laitteen jännitteitä ja virtoja.

ENERGIA MITTARI

Lisäksi löysin netistä muutamia ohjeita, joiden avulla rakentaa mikro-ohjain pohjainen sähkönkulutus mittari. Tälläinen olisi ja mukava tehdä ja liittää raspin väylälle.

OHJELMISTO

Tällä hetkellä raspilla tekemäni ohjelmien ja skriptien määrä kasvaa pikkuhiljaa ja parempaa kansio ja ohjelmisto rakennetta olisi tarkoitus kehittää ohjelmistolleni. Tarkoitus olisi kerätä nippuun skriptit ja samankaltaiset ohjelmat.Ja järjestellä ne niin, että vuosienkin kuluttua saa selvää laitteen toiminnasta.

RASPBERRY PALAPELI

Tuntuu, että projekti laajenee ja kiva kokeilla uusia juttuja ja nähdä mihin kaikkeen Raspberryn rauta venyy palasia lisäillen. Palaillaan asiaan...

Katso myös sääasemani netissä: MWeather

©MikaWeb