TakaisinRASPBERRY PI - OPAS OSA 1 - 03.09.2012

Kuva 1.

Ajattelin kirjoitella pienen oppaan Raspberry piitä varten. Tarkoituksena olisi käydä läpi Raspberry Piin asentaminen käyttövalmiiksi ja muutamien hyödyllisten ohjelmien asentaminen, joista voi olla hyötyä tehdessäsi sovelluksia Raspberry Piin avulla.

Mikäli olet juuri saannut Raspberryn tai aikeissa tilata kyseinen laite tai kokemusta vähän linuxista niin suosittelen selailemaan oppaani läpi. Pyrin täydentämään opastani jälkikäteen myös ja korjailemaan mahdollisia virheitä mikäli niitä esiintyy.


Kuva 2.

Mikäli olet tilannut Raspberryn ja se on pitkän odottelun jälkeen saapunut pöydällesi on aika avata laatikko ja viritellä laite toimintakuntoon.

Mitä tarvitset Raspberryn Lisäksi:

  • SD-Muistikortin
  • USB-Virtalähde microusb liitännällä
  • USB-Näppäimistö
  • USB-Hiiri
  • Verkkojohto
  • HDMI-johto
  • Näyttö HDMI liitännällä
  • Tietokone, jossa SD kortin lukija

Kuva 3.

Seuraavien oheiskomponenttien hankintaan tulee kiinnittää huomioita:

SD-Muisttikortti: Itselläni toimi kuvasssa 3 näkyvä SanDiskin Extreme muistikortti (SD HC 20MB/S 8GB), joillakin käyttäjillä on ollut ongelmia muistikortin kanssa.

USB-Virtalähde: Raspberry piistä on saatavilla 2 mallia ja käyttämäni B-malli vaatii käyttöjännitteeksi 5V ja virtaa 700mA, joten sitä ei voi kytkeä tietokoneen usb-porttiin, koska tämä voi johtaa raspberryn ja tietokoneesi vaurioitumiseen. Markkinoilta löytyy usb-latureita kuten nokian valmistama microusb liitännällä varustettu laturi, joka antaa maksimissaan 1200mA virtaa ja 5 voltin käyttöjännitteen.

Voit myös käyttää muutakin virtalähdettä, joka antaa reguloidun 5 jännitteen ja tarpeeksi virtaa laitteelle ja uhraamalla yhden microusb-johdon tätä varten. Tein itse näin ja käytin modifioitua at-poweria ja katkaistua microusb-johtoa ennen kuin hommasin nokian laturin kyseistä käyttöä varten.

USB-Näppäimistö ja hiiri:Käytin itse omistamiani logitechin langatonta hiirtä ja näppäimistöä ja etenkin näppäimistöllä kirjottaessa esiintyi viivettä kirjoituksessa, joten suosittelen langallista näppäimistöä.

Näyttö:Voit käyttää Raspberryn sisältämää HDMI-lähtöä tai Video RCA lähtöä(PAL & NTSC).Aloitetaan:


Tässä oppaassa käytetty Raspbian linux versio: 2012-07-15-wheezy-raspbian
Lataa uusin versio: wheezy raspbian
Lataa Win32DiskImager ja asenna se.: Win32DiskImager
Kuva 4.

Laita SD kortti, joko koneessasi olevaan tai erilliseen SD-kortin lukijaan. Pura Win32DiskImager.zip ja käynnistä sovellus Win32DiskImager.exe. Pitäisi windowsissa avautua kuvassa 4 kaltainen ikkuna.

Kuva 5.

Device valikossa pitäisi näkyä koneeseesi liittämä windowssin antama levyaseman tunnus SD-muistikortille. Minulle Windows antoi L-aseman tunnuksen.

Klikkaa kansio kuvakketta ohjelmassa ja hae lataamasi Raspbian linuxin image.

Kuva 6.

Kun olet hakennut imagen levyltäsi aloita imagen kirjoitus muistikortille painamalla "write"-nappulaa

Kuva 7.

Kun imagen kirjoitus SD-muistikortille on onnistunut antaa ohjelma "write succesful" ilmoituksen.

Kuva 8.

Kytke tarvittavat oheislaitteet Raspberry piihin ja kytke muistikortti paikoilleen ja viimeisenä virtajohto. Pitäis oikealla ylärivissä näkyvien ledien vilkkua ja näyttöösi ilmestyä kuva.

Kuva 9.

Raspberry Pii käynnistyy ja latailee tarvittavia asioita käynnistyksen yhteydessä.

Kuva 10.

Kun käynnistys on suoritettu pitäisi kuvassa 10 näkyvän Raspberry Pi- Config ikkunan avautua ja muutamat asetukset tulisi tehdä valikosta.

valitse ensiksi päävalikosta "expand_rootfs" ja paina enteriä.

Kuva 11.

Enterin painamisen jälkeen pitäisi ilmestyä kyseinen ruutu, joka ilmoittaa että SD-kortilla olevaa osiota on laajennettu ja seuraavan seuraavassa käynnistyksessä tiedostojärjestelmä muutetaan.

Kuva 12.

Tämän jälkeen päävalikosta valitaan "change_timezone"

Kuva 13.

Tämän jälkeen timezone valikosta valitaan "Europe"

Kuva 14.

Tämän jälkeen timezone valikosta valitaan "Helsinki"

Kuva 15.

Seuraavaksi sallitaan SSH serveri. Sallittaessa SSH serveri, käynnistyy serveri käynnistyksen yhteydessä ja näin voit ottaa etäyhteyden Raspberry Piihin Puttyn avulla. Valitse päävalikosta "ssh"

Kuva 16.

Valitse "ssh" valikosta "enable"

Kuva 17.

Tämän jälkeen ilmestyy ikkuna, joka kertoo että SSH serveri on käynnistetty.

Kuva 18.

Tämän jälkeen poistu Raspberry Piin config valikosta siirtymällä "finish" valintaan ja poistu valikosta painamalla enteriä.

Mikäli unohdit tehdä jotain Raspberry Piin config valikossa pääset sinne takaisin pi käyttäjällä komennolla: sudo raspi-config

Kuva 19.

Tämän jälkeen Raspberry käynnistyy uudelleen ja muuttaa SD-muistikortin tiedostojärjetelmän koon, jotta saat kaiken tilan muistikortilta käyttöösi etkä vain 2 gigan imagen kokoista osiota.

Kuva 20.

Lopulta tulee ruutuun teksti "raspberrypi login" ja käyttäjätunnus on pi ja salasana raspberry. Kun olet kirjautunut sisään kirjoita startx, jolloin työpöytä käynnistyy.

Kuva 21.

Nyt sinulla pitäisi olla vastaanvanlainen työpöytä näytölläsi.

Kuva 22.

OSA 2.->


©MikaWeb