TakaisinRASPBERRY PI - OPAS OSA 26 - 21.12.2013

Kuva 1.

Tässä oppaan osassa ohjataan lediä PHP-sivun avulla. Ennen kuin aloitat tulee sinulla olla asennettuna Apache ja PHP.

Kansioon johon oppaan tiedostot luodaan on "/var/www/"-hakemisto

Kuva 2.

Kytke ledi sopivan etuvastuksen avulla Raspberryyn kuvassa 2 näkyvällä tavalla. (Etuvastus: 330R-470R)

Kuva 3.

Luo nanolla apache:n "/var/www/"- kansioon eka1.php tiedosto ja kopio alla olevasta linkistä koodi kyseiseen tiedostoon.

eka1.php-koodi

Kuva 4.

Luo nanolla myös apache:n "/var/www/"- kansioon led.sh tiedosto ja kopio alla olevasta linkistä koodi kyseiseen tiedostoon.

led.sh-koodi

Kuva 5.

Luo nanolla myös testi.txt tiedosto "/var/www/"-kansioon ja tallenna tiedosto tyhjänä kansioon ja anna chmod komennolla tarvittavat oikeudet tiedostolle.

Kuva 6.

Lisäksi anna aiemmin luoduille tiedostoille kuvassa 6 näkyvät oikeudet.

Kuva 7.

Mene selaimella katsomaan raspillesi luomaa php sivua. Pitäisi sivun näyttää vastaavalta kuin kuvassa seitsämän.

Kuva 8.

Paina ensin "led on"-nappulaa ja aja tämän jälkeen "led.sh"-skripti ja kytketyn ledin pitäisi syttyä ja avaa sitten nanolla "/var/www/"-kansiosta "teksti.txt"-tiedosto, johon pitäisi olla tallentunut numero 1 kuten kuvassa yhdeksän. Vastaavasti "led off"-nappulaa painamalla ja "led.sh"-skriptin ajon jälkeen pitäisi ledin sammua ja "teksti.txt"-tiedostoon tallentunut numero 0.

Kuva 9.

Jos kaikki edellä mainittu onnistui ja lukuoikeudet tiedostoissa kunnossa niin tiedostoon "teksti.txt" pitäisi olla tallentunut numero 1 tai 0.

Kuva 10.

Luo nanolla myös apache:n "/var/www/"- kansioon 5sek.sh tiedosto ja kopio alla olevasta linkistä koodi kyseiseen tiedostoon, jotta voidaan jatkaa testausta. Itselläni on tuossa "5sek.sh"-tiedostossa oletuksena sleep komenossa 5 sekunttia, joten voit vaihtaa tilalle itsellesi sopivan arvon.

5sek.sh-koodi

Kuva 11.

Anna "5sek.sh"-tiedostolle tarvittavat oikeudet ajamiseen "chmod"-komennolla. Tämän jälkeen käynnistä skripti kuvassa 11 näkyvällä komennolla. Nyt pitäisi ledin vaihtaa tilaansa nappuloiden painamisen perusteella kun 5 sekunttia on kulunut nappulan painamisesta.

Skriptin ajon voit lopettaa painamalla: ctrl + c

Kuva 12.

Kuvassa 12 näkyvällä komennolla "nohup ./5sek.sh &" voit jättää edellä luodun skriptin pyörimään taustalle ja kirjautua ulos raspista. Tämän jälkeenkin pitäisi olla mahdollista ohjata raspiin kytkettyä lediä päälle ja pois.

Ota talteen komennon antama prosessinumero, joka itselläni oli 13838.

Kuva 13.

Tosin skriptin prosessinumeron saat selville kuvassa 13 näkyvällä komennolla. Prosessi listasta pääsee pois "q"-nappulalla.

Kuva 14.

Kuvassa 14 on etsitty taustalle pyörimään jäännen skriptin prosessinumero ja kun et halua enää ajaa prosessia pystyt lopettamaan tämän komennolla: "kill + prosessinumero"

Tässä oli yksinkertainen PHP-sivun avulla toteutettu ohjaus. Skriptin voi myös laittaa ajettavaksi croniin tai tehdä erillisen c-ohjelman käyttäen gordonin tekemää kirjastoa, joka huolehtii PHP-sivun kautta tulevien käskyjen toteuttamisesta.

<-Osa 25. Osa 27.->
©MikaWeb