TakaisinRASPBERRY PI - OPAS OSA 35 - 22.2.2014

Kuva 1.

Tässä oppaan osassa tehdään VB.net 2008:n avulla ohjelma. Ohjelman avulla voidaan Windows-koneen sarjaporttia hyödyntäen ohjata Raspin GPIO-väylään kytkettyä lediä. Lisäksi Bonuksena testataan samaa Arduinon kanssa. Itseltäni ei löydy enää omasta koneestani sarjaporttia, joten käytin apuna FTDI pohjaista USB/RS232-muunninta.

1.Testataan ensin Raspilla.

Kuva 2a.

Aloitetaan...

Kuva 3a.

Kuvassa 3a on näkyvissä oma testaukseni sekä kuvassa näkyvä punainen piirilevy on FTDI pohjainen USB/RS232-sarjamuunnin. Kyseinen muunnin antaa ulostulosignaalit TTL tasoisena.

Muista: Tietokoneen sarjaporttia ei tule kytkeä suoraan Raspin GPIO-väylään, koska tämä voi vaurioittaa Raspia tai tietokonettasi!

Kuva 4a.

Kytke Windows-koneen sarjaportti hyödyntäen Raspille tarkoitettua MiniPiio RS232 korttia tai muuten sopivaa USB/RS232 muunninta.

Kuva 5a.

Kytke ledi sopivan etuvastuksen avulla Raspberryyn. (330R-470R)

Kuva 6a.

Luodaan nanolla vbserial.c tiedosto ja kirjoitetaan tiedostoon oheinen koodi. Tämän jälkeen käännetään ohjelma ja annetaan tarvittavat oikeudet CHMOD komennolla.

Käännä komennolla: cc -o vbserial vbserial.c -L/usr/local/lib -lwiringPi

C-koodi Raspille

Kuva 7a.

Kuvassa 7a on luotu VB.net ohjelman ulkoasu. Tarvitset ohjelmaan neljä nappulaa ja SerialPort1 moduulin. Alla olevasta linkistä löytyy koodit VB.net ohjelman nappuloiden taakse.

VB-koodi Raspille

Kuva 8a.

Sarjaporttimoduulin tärkein asetus on "PortName" kohta, johon laitat käyttämäsi COM-portin nimen. Itselläni oli käytössä COM5-portti USB/RS232-muuntimelle ja tämän voit tarkistaa Windowsin laitehallinnasta.

Kuva 9a.

Kirjoitetaan kuvassa 9a näkyvät koodit nappuloiden taakse.

Kuva 10a.

Tämän jälkeen käynnistä Putty:n avulla "vbserial"-ohjelma ja tämän jälkeen käynnistä VB.net-ohjelma. Seuraavaksi avaa sarjaportti Windows-ohjelmassa ja nyt ledin pitäisi sammua kun painat nappeja "ledi päälle" ja "ledi pois".

Puttyn ruudulla pitäisi tulostua numero 1 tai 0 sen mukaan sytytätkö ledin vai sammutatko. Kun painat Windows-ohjelmasta "Sulje sarjaportti"-nappia niin pitäisi puttyyn tulostua numero 3 ja C-ohjelman loppua.2.Testataan sama Arduinolla.

Kuva 1b.

Kytke ledi kuvan 1b mukaisesti Arduinoon sopivan kokoisella etuvastuksella 330R-470R.

Kuva 2b.

Oheisesta linkistä löytyy kuvassa 2b näkyvä koodin pätkä, joka ladataan Arduinoon.

Arduino-koodi

Kuva 3b.

Luodaan VB.net 2008 ohjelmassa Formille 5 nappulaa ja yksi Label sekä sarjaporttimoduuli, joka löytyy "Components"-valikon alta.

Kuva 4b.

Sarjaporttimoduulin tärkein asetus on "PortName" kohta, johon laitat käyttämäsi COM-portin nimen. Itselläni oli käytössä COM5-portti Arduinolle ja tämän voit tarkistaa Windowssin laitehallinnasta.

Kuva 5b.

Kuvassa 5b näkyy ohjelmakoodit, jotka tulevat nappuloiden taakse. Tämän jälkeen aja ohjelma ja nyt sinun pitäisi pystyä ohjaamaan Arduinoon kytkettyä lediä ja lukemaan Arduinon lähettämä merkki.

<-Osa 34. Osa 36.->
©MikaWeb