Takaisin

Vakiovirta kuorma - 16.7.2014

Kuva 1.
Virtalähteiden testaamiseen on tullut itsekin käytettyä enimmäkseen erilaisista vastuksista koostuvia kuormia, joten päädyin rakentelemaan vakiovirtakuormaa. Vakiovirtakuorman etuna on, ettei virtalähteen testaamiseen tarvita isoa kasaa tehovastuksia.Lisäksi se pitää virtalähteelle kuormitus virran tasaisena.

Kuvassa 1 näkyy koekytkentälevylle rakennettu vakiovirtakuorma. Kytkentä on rakennettu hyödyntäen LM324 piiriä ja N-kanavaista fettiä BUZ20 sekä muutama oheiskomponentti tarvitaan näiden ympärille.

Käyttöjännite kytkennälle on 12 volttia. Kuvassa oikeassa yläkulmassa oleva piirilevy on testattavana oleva 5 voltin virtalähde. Samaisessa kuvassa näkyy myös yleismittarilla mitattu vakiovirtakuorman ottama virta testattavalta virtalähteeltä.


Kuva 2.
Tämän jälkeen jatkoin kytkentäni testaamista säädettävällä virtalähteellä. Kuvassa 2 on menossa testaus, jossa testattavan virtalähteen jännite on 12,8 V ja vakiovirtakuormalla luodaan testattavalle virtalähteelle 1,2 A kuorma.

Joten rakentamani kytkentä koekytkentälevylle on juuri riittävän kokoinen vakiovirtakuorma itselleni virtalähteiden testailua varten. Seuraavaksi olisi tarkoitus rakentaa kytkennälle piirilevy ja tarpeeseen sopiva kotelo.

Lisäksi vakiovirtakuorman kokoa on helppo kasvattaa tämänhetkisestä 1,2 A maksimi kuormitusvirrasta suuremmaksi lisäämällä samanlaisia vakiovirtakuormia rinnan ja rakentamalla näille yhteinen ohjauspuoli.

Kuvassa 3 on nähtävissä valmis kytkentä, joka on kasattu reikälevylle ja odottaa kotelointia.


Kuva 3.

Kuvassa 4 on nähtävissä laite koteloituna ja viimeistelyä vaille valmis.


Kuva 3.

©MikaWeb